Home » Hier & Nu » Geluk en het NU-moment

Geluk en het NU moment

Vele mensen zijn vaak overtuigd, of koesteren een (stille) hoop dat het leven beter zal zijn in de toekomst, "later als…" dan zullen we gelukkig zijn. Er is een verschuiving naar een (nabije) toekomst en er worden een aantal voorwaarden gesteld.

   'Als' en 'vanaf': … eens we getrouwd zijn...; als de "kleine" er zal zijn... maar er kan frustratie ontstaan, want de kinderen vragen nog veel "zorg en aandacht", en misschien denken we dat het beter zal gaan wanneer ze groot zijn…. Zo kan dit ook gaan op vlak van onze job, het verwerven van een huis of de inrichting ervan, enz. We zijn er van overtuigd dat we gelukkiger zullen zijn als we eenmaal voorbij een bepaalde periode zijn; en / of, als bepaalde verlangens, voorwaarden en omstandigheden ingevuld zijn. We denken dat het leven vollediger zal zijn wanneer die dingen zo zullen verlopen zoals wij ze ons voorstellen. De waarheid echter is dat er geen beter moment is om gelukkig te zijn dan het huidig moment. Indien het niet nu is, wanneer zal het dan zijn? Want het leven zal altijd gevuld zijn met te bereiken objectieven, af te maken projecten, nog iets te leren, ... , groei en evolutie dus. Trouwens, als er niets meer te verwezenlijken valt, niets meer te ontdekken, niets meer te groeien, wat betekent het "op aarde zijn" dan nog?

Een bijzonder goed hulpmiddel is, andere invalshoeken ruimte geven, om van daaruit bijna als vanzelf te "beslissen" om nu gelukkig te zijn, nu kan het! (nog). Samen met het besef dat de (aardse) tijd niet stilstaat, wordt het nu nog meer belangrijk.

 

Dikwijls heb ik in het verleden gedacht dat mijn Leven eindelijk kon beginnen; het echte Leven! "Als en vanaf dan" waren illusies die ik ook ten volle als "waar" beschouwde. Maar er is altijd een hindernis op de weg, een op te lossen probleem, een onbeëindigd project, een nog te leren vaardigheid, een nog te ontdekken inzicht...  Totdat ik besefte dat deze "hindernissen" juist een groot deel van mijn leven zijn. Het zijn de uitdagingen, de trainingen om te groeien; ze zijn een noodzakelijk onderdeel van het evolutieproces. Mede door dit inzicht kwam de vraag of er wel een weg bestaat die naar het geluk leidt of IS de wijze waarop ik de weg ga; mijn manier van reizen, bepalend?

Het geluk is geen bestemming maar een manier van op weg zijn.

Een eerste bemerking hierover: Hoe meer bagage er mee op reis moet, hoe complexer het wordt om genietend te reizen.
Er is daarbij niet zo veel nodig om gelukkig te zijn: Het is voldoende om ieder moment te waarderen, elke ervaring te ontvangen, te omhelzen; ook de zogenaamde "kleine dingen", maar evenzeer dat wat als "moeilijk" beschouwd wordt. Dat is het Leven aanvaarden, dat is het Leven ontvangen. En zo kan alles benaderd en beleefd worden als een genietbaar en / of vruchtbaar NU-moment van het leven.